Gap Turunda Mutlaka Görmeniz Gereken 5 Yer

Gap Turunda Mutlaka Görmeniz Gereken 5 Yer

Türkiye denince akla her zaman yazlık beldelerin uçsuz bucaksız kıyılarında deniz, kum, güneş üçlüsüyle tatil yapmak gelse de keşfedilmeyi bekleyen hazinesi Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni bir de bizden dinleyin istedik. Gezilmesi görülmesi gereken birçok yer barındıran bu bölgede tarihe tanıklık ederken yeni yeni gördüğünüz yerlerin gizemleri sizi hayret içinde bırakmaya kararlı. Bu görkemli yapıların geçmiş tarihleriyle zamanda yolculuk yaparken lezzet duraklarında yiyeceğiniz yöresel yemeklerle de farklı deneyimler yaşayabilirsiniz. GAP turunda gezilecek yerler konusunda kararsızsanız eğer size rehber niteliğinde olacak bu yazımızı mutlaka okumanızı öneriyoruz.

Siz de eğer tarih avcılarındansanız, GAP turları sizin için biçilmiş kaftan. Yüzyıllardır özenle konuran ve gelecek nesillere ulaşılabilmiş bu yapıları gezerken tarihe tanıklık etmenin o eşsiz tadını unutamayacaksınız.

Nemrut Dağı

Helenistik dönemin başyapıtlarından olan Nemrut Dağı tüm ihtişamıyla günümüze kadar ulaşabilmeyi başarmış. Adıyaman’ın Kahta ilçesinde bulanan Nemrut Dağı yaklaşık 2150 metre yükseklikte kurulmuş ve eski medeniyetlerin beşiği olan yerler arasında ilk sırada bulunuyor. Efsaneye göre Nemrut Dağı, o zaman için Kommagene Kralı I. Antiochos’un inandığı tanrılara ve ona mirasını bırakan atalarına bir minnet borcu olduğunu düşünmesi ardından bu borcu ödemek amaçlı yaptırdığı heykellerden oluşuyor. Eşi benzeri olmayan bu yapıtların kendine has havası içinde kaybolurken heykellerin şekillerinden yola çıkarak benzetmelerde bulunabilirsiniz.

Balıklıgöl

Şanlıurfa’da bulunan Balıklıgöl için dini inanışlar en üst düzeydedir. 150 metre uzunluğa ve 30 metre genişliğe sahip bu gölde derinlik 5 metre dolaylarında seyrediyor. Çevre halk ve turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilen yerler arasında olan Balıklıgöl’de bulunan sazan balıkları geçmişten gelen efsanelerden dolayı büyük ilgi görüyor. Dünyanın hiçbir yerinde balıklara bu denli bir sevgi beslenmediğine emin olabilirsiniz. İnanışa göre bu balıkların bu kadar kıymetli olması Hz. İbrahim’in bu alanda ateşe verilmesi ve bunun ardından her yeri alevlerin sarmasının aksine bölgeyi güzelliklerin kaplamasından gelir.

Midyat

Tarihin buram buram kokularının salındığı bir diğer yer ise Mardin Midyat. Birçok kültür ve medeniyete ev sahipliği yapan bu yer aynı zamanda birçok dini de içerisinde barındırmış, her bir medeniyet farklı dokularını şehre bırakıp buradan göç etmiştir. Midyat’a gidip nereleri görmemiz gerekir derseniz eğer Cevat Paşa Camisi ile zamanda yolculuk yapmaya başlayabilirsiniz. Muazzam bir mimariye sahip camide Midyat taşlarının kullanılması önemli noktalar arasındadır. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmasının kanıtları arasında yer alan Meryem Ana Kilisesi’ni de görmeden Midyat’tan ayrılmamalısınız. Patrik Antuan Semheri’nin yapmış olduğu bu tarihi eser, mimari özellikleri açısından önemli yapılardan sadece biri. Midyat’ta geçmişten günümüze kadar uzanan yolculuğa gözlerinizle tanık olmak isterseniz, tüm medeniyetlere ait tarihi kalıntıları görmek için mutlaka Midyat Kent Müzesi’ne gitmelisiniz.

Medusa Cam Eserler Müzesi

Gaziantep’e gidip o eşi benzeri olmayan baklavaları yedikten sonra tadı damağınızda kalan tatlar ile birlikte Medusa Cam Eserler Müzesi’ni gezebilirsiniz. Yüzyıllardır süregelen tarihi Antep evlerinin restore edilmesi sonucu oluşan bu müze Gaziantep Kalesi’nin yakınlarında bulunuyor. Müze Eski Tunç Çağı’ndan kalma bronz figürler ile renklendirilmiş ve aynı zamanda Roma ve İslami döneme ait yapıları da içerisinde barındırıyor. İslami döneme ait altın ve sikkeler tarih avcılarının dikkatlerini oldukça çeken kalıntılar arasında ilk sırayı alıyor.

Antakya Kalesi

Mazisi Milattan Önceki zamanlara dayanan Antakya Kalesi’nin, anlatılan rivayetlere göre yapımı Büyük İskender’in generalleri tarafından gerçekleşmiş. Oldukça eski bir medeniyete ev sahipliği yapan bu kale Roma, Bizans, Haçlı, Selçuklu ve Osmanlı gibi büyük medeniyetlerin yaşamlarından geçmiş ve günümüze kadar ulaşmayı başarmış. Antakya Kalesi’ne Hatay’a bağlı Kuryer Köyü yolunu takip ederek ulaşmanız mümkün.

GAP turu tapmadan önce rotanızı iyi çizmeli, gideceğiniz yerlerin tarihi özelliklerini önceden araştırarak nelerle karşılaşacağınızı iyi bir şekilde öğrenmelisiniz. Aynı zamanda her kesimin değişen iklim özelliklerini de göz önünde bulundurarak hazırlayacağınız valizde alternatif kıyafetlerinizi her zaman yanınızda bulundurmalısınız. Havaların erken karardığı kış aylarında gezilecek yerler listenize sadık kalmalı, erken kalkan yol alır atasözüne uyarak akşam saatlerine fazla kalmadan gezinizi tamamlayarak daha verimli bir seyahat yapabilirsiniz.


Yorumlar

Yorum Yap

İzmir Çıkışlı Turlar